De lancering van Het Aardgas Archief

“Wij nemen vandaag afscheid van aardgas. Dat aardgas wat ons zoveel moois heeft gebracht.” Zo opende Arash Azaami zijn toespraak tijdens de kick-off van de Energiedialoog in april 2016. Op deze dag besloot Nederland dat ons gebruik van aardgas eindig is. Daarmee werd het startsein gegeven aan de energietransitie. Van aardgas naar nieuwe energiedragers: Biogas, waterstof, water en elektriciteit.

Zijn toespraak heeft veel indruk op mij gemaakt. In een soort grafrede plaatste hij aardgas als een onderdeel van onze geschiedenis. Niet een verleden waarvoor wij ons moesten schamen, maar waar we juist trots op mochten zijn[1]. Zo kondigde hij het einde van een tijdperk aan zonder de nadruk te leggen op foute keuzes.

Vandaag zijn we in Nederland voortvarend aan de slag met de energietransitie. En kenmerkend aan elke transitie is een periode van onrust. Een periode waarin voorlopers sneller gaan dan de rest van de maatschappij en met elkaar en met de overheid in discussie gaan over wat de beste oplossingsrichtingen zijn. En een periode waarin het grootste deel van de maatschappij de grote hoeveelheden aan informatie niet meer kan verwerken. Dat zorgt ervoor dat sentiment en niet rede de boventoon gaat voeren in de publieke opinie en in ons handelen.

Dat gevoel van onrust bekruipt mij ook. En op momenten dat nadenken over de toekomst mij even teveel wordt, blik ik graag terug naar vroeger. Naar de feiten die niet meer kunnen veranderen. Naar positieve voorbeelden van veranderingen die al hebben plaatsgevonden. Dat geeft mij energie om weer vooruit te blikken. We hebben het al eens gedaan, en ook nu weer kunnen wij dit.

In deze blog wil ik daar wat van met jullie delen. Daarvoor duik ik samen met jullie in oude krantenknipsels over de vorige energietransitie: de transitie naar aardgas. Elke maand verkennen we een nieuw aspect, te beginnen met de vondst van de aardgasbel in Slochteren. Hopelijk geeft jullie dit net zoveel hoop en inspiratie voor de toekomst als dit mij geeft.


[1]In hoogtijdagen was aardgaswinning zelfs goed voor 10% van ons overheidsbudget (CBS, Aardgasbaten op laagste niveau in ruim 40 jaar, 26-4-2017)

Eén opmerking over 'De lancering van Het Aardgas Archief'

  1. Interessant om te lezen over de vondst van de aardgasbel in Slochteren. Ik was toen nog niet eens geboren.
    Je inspireert mij jou blog te volgen. Ik ben zeer nieuwsgierig welke energietransities we gaan doormaken. We staan aan het begin van grote veranderingen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: