Uitgelicht

1. De vondst van aardgas

300.000 jaar fossiel energieneutraal Slochteren

“Het aardgas neemt in de Nederlandse energievoorziening heus geen dominerende plaats in.”

— dhr Stheeman, directeur van de NAM in 1960.

We beginnen onze reis door de geschiedenis bij de vondst van de grootste aardgasvoorraad in Nederland: de gasbel van Slochteren.

Het Nieuwsblad van het Noorden publiceerde op 25 september 1959 het onderstaande artikel.

Afbeelding met tekst, krant

Automatisch gegenereerde beschrijving
Figuur 1. “Rijke aardgas-ader in Slochteren ontdekt”. “Nieuwsblad van het Noorden”. Groningen, 1959/09/25 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 09-12-2019, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010678010:mpeg21:p001

Het was voorpaginanieuws, onder een bericht over een topgesprek tussen de Russische premier Chroesjtsjov en de Amerikaanse president Eisenhower. Men was optimistisch dat de wapenwedloop tussen Amerika en Rusland toen al ten einde zou kunnen komen. Dat duurde nog ruim 30 jaar.

Ondertussen was de Nederlandse Aardolie Maatschappij, de NAM, nog erg naïef over de waarde van de vondst. Of misschien moesten ze nog eerst de rechten voor exploitatie veiligstellen toen directeur Stheeman stelde dat aardgas in Nederland “heus geen dominerende plaats” in zou nemen.  Opbrengsten zouden overigens destijds maar voor 10% van de netto-winst naar de Nederlandse Staat gaan, aldus de Telegraaf. De Bataafse Petroleum Maatschappij (later onderdeel van Shell) en Standard Oil Company (later BP) hadden ieder een 50% belang in de NAM.

Afbeelding met tekst, krant

Automatisch gegenereerde beschrijving
Figuur 2. “Aardgasvondst bij Slochteren: Nieuwe soort”. “De Telegraaf”. Amsterdam, 1960/10/18 00:00:00, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 09-12-2019, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110587951:mpeg21:p003

Gemeente Slochteren moest het allemaal met lede ogen aanzien. Zij hadden geen enkel belang in de NAM en het duurde drie jaar voordat de gemeente zelf eindelijk aardgas geleverd kreeg.  En dan niet eens uit de eigen gasbel, maar uit die van Coevorden-Schoonebeek. “Water naar de zee dragen”, merkt de burgermeester van Hoogezand-Sappemeer op. En de burgermeester van Slochteren zelf vreesde dat het “bij u, over u, zonder u” zou kunnen worden. Slochteren zou 300.000 jaar op eigen aardgasbron kunnen teren als het alleen daar gebruikt zou worden. Daarmee waren ze vandaag ‘fossiel energieneutraal’ geweest.

Afbeelding met tekst, krant

Automatisch gegenereerde beschrijving
Figuur 3. “Slochteren kreeg eindelijk gas”. “De Volkskrant”. ‘s-Hertogenbosch, 1962/11/23 00:00:00, p. 19. Geraadpleegd op Delpher op 06-01-2020, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010876458:mpeg21:p019

Zo werd ons aardgas geboren. Met een bescheiden NAM, de gemeente Slochteren als ouders en discussie over de voogdij. Dat aardgas een grote plaats zou innemen in onze levens later, werd nog niet zo gevoeld. Wanneer dan wel? En hoe vlot ging de transitie naar aardgas? Dat zijn vragen die we in het volgende blog verkennen.

Heeft u zelf leuke verhalen over de vondst van aardgas en de transitie? Deel ze hieronder!

De lancering van Het Aardgas Archief

“Wij nemen vandaag afscheid van aardgas. Dat aardgas wat ons zoveel moois heeft gebracht.” Zo opende Arash Azaami zijn toespraak tijdens de kick-off van de Energiedialoog in april 2016. Op deze dag besloot Nederland dat ons gebruik van aardgas eindig is. Daarmee werd het startsein gegeven aan de energietransitie. Van aardgas naar nieuwe energiedragers: Biogas, waterstof, water en elektriciteit.

Zijn toespraak heeft veel indruk op mij gemaakt. In een soort grafrede plaatste hij aardgas als een onderdeel van onze geschiedenis. Niet een verleden waarvoor wij ons moesten schamen, maar waar we juist trots op mochten zijn[1]. Zo kondigde hij het einde van een tijdperk aan zonder de nadruk te leggen op foute keuzes.

Vandaag zijn we in Nederland voortvarend aan de slag met de energietransitie. En kenmerkend aan elke transitie is een periode van onrust. Een periode waarin voorlopers sneller gaan dan de rest van de maatschappij en met elkaar en met de overheid in discussie gaan over wat de beste oplossingsrichtingen zijn. En een periode waarin het grootste deel van de maatschappij de grote hoeveelheden aan informatie niet meer kan verwerken. Dat zorgt ervoor dat sentiment en niet rede de boventoon gaat voeren in de publieke opinie en in ons handelen.

Dat gevoel van onrust bekruipt mij ook. En op momenten dat nadenken over de toekomst mij even teveel wordt, blik ik graag terug naar vroeger. Naar de feiten die niet meer kunnen veranderen. Naar positieve voorbeelden van veranderingen die al hebben plaatsgevonden. Dat geeft mij energie om weer vooruit te blikken. We hebben het al eens gedaan, en ook nu weer kunnen wij dit.

In deze blog wil ik daar wat van met jullie delen. Daarvoor duik ik samen met jullie in oude krantenknipsels over de vorige energietransitie: de transitie naar aardgas. Elke maand verkennen we een nieuw aspect, te beginnen met de vondst van de aardgasbel in Slochteren. Hopelijk geeft jullie dit net zoveel hoop en inspiratie voor de toekomst als dit mij geeft.


[1]In hoogtijdagen was aardgaswinning zelfs goed voor 10% van ons overheidsbudget (CBS, Aardgasbaten op laagste niveau in ruim 40 jaar, 26-4-2017)